Opening zeecontainer met film Kanaal naar de toekomst - Havenfestival IJmuiden

Opening zeecontainer met film Kanaal naar de toekomst - Havenfestival IJmuiden

Tijdens de Havenfestivalborrel in IJmuiden opende de Velsense wethouder Jeroen Verwoort samen met de directeur van het Programmabureau Noordzeekanaalgebied Lousanne Boeijen op vrijdag 21 juni de zeecontainer waarin de korte film ‘Kanaal naar de toekomst’ over het Noordzeekanaalgebied in première is gegaan. Met deze film presenteert het Noordzeekanaalgebied zich voor het eerst aan het grote publiek.

Kanaal naar de toekomst

Na elf jaar graven, dijken aanleggen en sluizen bouwen opende Koning Willem III op 1 november 1876 het Noordzeekanaal. Een nieuwe levensader voor industrie en economie was geboren. En tussen de IJmond en Amsterdam ontstond het Noordzeekanaalgebied. Een plek waar industrie, mensen en natuur elkaar voortdurend tegenkomen. Hier werken, wonen, leren en ontspannen mensen in een gebied dat altijd in beweging is. Dat bruist van de energie.

De bedrijven in dit haven- en industriegebied zijn samen hard op weg om hun CO2-uitstoot te verminderen. En straks wordt hier de groene energie geproduceerd en geïmporteerd die onmisbaar is voor de Nederlandse energievoorziening en economie. De komende jaren gebeurt hier nog heel veel meer. Zo is dit gebied al 150 jaar de toekomst in uitvoering. Of, zoals we graag zeggen: het Noordzeekanaalgebied is het Kanaal naar de toekomst.


Bekijk de film

De film is ingesproken door acteur Thom Hoffman, is Nederlands en Engels ondertiteld en duurt 4 minuten.

Bekijk de film tijdens het Havenfestival in IJmuiden op zaterdag 22 en zondag 23 juni op de Trawlerkade in IJmuiden en tijdens de Zeehavendagen van donderdag 27 t/m zondag 30 juni op de Kop van Java in Amsterdam.

Foto: Erik Baalbergen